Izrabljena vratna vretenca

linolina  

član od: 15.3.2008

sporočila: 531

tema odprta - 24. avg 2008 13:12 | ogledi: 15.886 | odgovori: 26

Pozdravčke vsem skupaj! Ker na forumu vse tegobe razrešite, upam ,da se bo kdo našel in še meni dal nasvet, ker enostavno ne vem več kaj naj naredim. Zaradi pretežno sedečega dela v službi sem po 15 letih "pokasirala" izrabo vratnega dela hrbtenice. Zdravnica mi je predpisala vaje in raztegovanje, pa ni nič pomagalo. tudi doma malo delam predpisane vaje, mažem z vsemi sortami žavb in gelov proti bolečinam, ampak vse skupaj ne pomaga kaj dosti. 2 minuti napačne prisiljene drže pa me tri dni boli kot sam vrag in sicer se mi bolečina raztega od kosti nad levim očesom ,prek vratu, lopatice in po celi levi strani telesa, skozi nogo do drugega prsta na nogi in cela leva roka, ki je pa včasih tako čudna, da komaj opišem:brez moči, kot bi bila gluha, bolijo pa kosti. Na tablete pa nočem, ker upam, da obstaja še kakšna druga pomoč. Za vsak nasvet vam bom zelo hvaležna, saj me te stalne bolečine omejujejo v vseh stvareh.

linolina

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

24. avg 2008 13:34

Jaz imam problem v spodnjem delu križa in moram ti povedati, da ima zdravnica prav - samo ni ti povedala, da vaje in fizioterapija niso tableta ali injekcija, ki te reši bolečin v petnajstih minutah. Žal. Če te je pošteno zagrabilo, boš uboga lahko par mesecev, potem bo pa bolje. Doma ne "delaj malo predpisane vaje", ampak redno telovadi min 30 min, bolje več kot manj. Z močno okrepljenimi mišicami se bolečini pošteno postaviš po robu. Včasih zadošča že da napneš določene mišice, pa boličino omiliš. Poleg tega ti svetujem pravi stol - drža med sedenjem je zelo, zelo pomembna, nabavi si pa tudi napravico za tens, ki ga tako lahko uporabljaš doma in ti ni treba hoditi na fizioterapijo. zdravnico prosi tudi za magneto-terapijo, ki mnogim lepo pomaga. Tablet se ti pa tudi ni treba tako zelo bati, saj jih vzameš samo ko je hudo - ni potrebe da bi se bala zasvojenosti. Poleg tega mi je fizioterapevtka nekoč rekla, da neblažena bolečina lahko postane celo kronična brez fizičnega razloga. Torej - če boli preveč, vzemi tableto, pa telovadi, telovadi...dokler ne boš v stanju napeti vsako mišico na hrbtu posebej. Lisa

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

24. avg 2008 14:22

Z istimi težavami še dodatno prometna nesreča in je bilo za znoret.Odločila sem se za kiropraktika.Po 6 obiskih pri njemu, je že mislil da nama ne bo uspelo zmanjšati bolečin, pa je le šlo na bolje.Sedaj bi seveda mogla redno telovaditi, pa saj veš kako je to, nase človek kar pozabi.

Poskusi z kiropraktikom, če nimaš ostroporoze mislim, da se nimaš česa bati.

Upam, da ti bo nekako uspelo premagati ali vsaj omiliti težave.Mislim, da je alternativna medicina v tem primeru kar uspešna.

lp

mizarka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

24. avg 2008 14:39

Lahko preizkusiš nasvet, ki sem ga dobila od znanke.

Prevleko za blazino napolniš s praprotjo podlesnico (Polystichum - sliko poišči na Googlu), ki jo je še vedno moč dobiti v gozdovih. Menda je boljša tista, ki ima spodaj več trosovnic. Ponoči si jo daš pod najbolj bolečo točko.

 

 

 

Cila

linolina  

član od: 15.3.2008

sporočila: 531

24. avg 2008 15:32

Cila ,sem pogledala na Googlu za to praprot. Meni se zdi to ta , ki jo je v gozdu veliko. A imam prav? Ker če je to gozdna, grem takoj v akcijo. Drugače se pa vsem zahvaljujem za pomoč, bom vse preizkusila, da bi mi le malo pomagalo. linolina

maserka  

član od: 19.5.2006

sporočila: 212

24. avg 2008 19:37

Masaža tudi prav pride, pregrevanje in pa pravilna drža če je možno sedenje na ortopedski žogi http://www.bicikel.com/uploads/bicikel_products/18M. pri kateri rabi hrbtenica res pravilo držo in s tem tudi majn trpi. maserka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

24. avg 2008 20:10

Linolina, ja točno ta praprot. Povej, ali bo kaj učinka.

Cila

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

24. avg 2008 22:13

Dobrodošla v klubu hrbteničarjev.

Sem mama (42 let) dveh otrok in seveda zaposlena 100 na uro. S težavo kot ti.

Pomoč sem iskala že pri vseh zgoraj naštetih "pomagalcih" in ugotovila, da najbolj pomaga lastna volja po izboljšanju in pravilna drža - trebuh not, prsi ven.

Vratna bolečina me spremlja že 15 let. Z manjšimi prekinitvami. Moram priznati, da me je že tako bolelo (ljudsko: vkleščen živec), da sem jokala. Bolečina izžareva pod lopatico pa od vratu po mišici do ramen in do konca prstov na roki. Večkrat mi roka tudi "zaspi", kot ne bi bila moja. Ko je bilo najhuje, sem 4 tedne ves čas ležala na hrbtu na parketu, le spodnji del nog sem imela na fotelju, brez zdravil in brez čudežne inekcije. Najbrž nisem bila dovolj tečna. Uradna medicina se mi je zelo "zafržmagala". Zdravnica me ni dovolj resno jemala, ko sem ji pri svojih 27 letih "jamrala" o bolečinah v vratnem delu hrbtenice. Me je dala na slikanje. Diagnoza je bila obraba 5. in 6. vretenca (najbrž hrustanca, za katerega upam, da se obnavlja). Pomoči ni, razen fizioterapija, ki ti pripada le enkrat na leto po kaj vem koliko ur, na kateri pa sem bila le 2 x v življenju.  

Plavanje? Da, le hrbtno, nikakor "žabice". 

Kozmodisk? Da, doma, kadar začutim, da se slabša.   

Ročna masaža pri strokovnjakih? Da, vendar je kar drago.

Bila sem tudi pri kiropraktiku (1998), vendar mislim, da mi je le spulil denar, ker obljuba, da bom kmalu brez bolečin, ni bila izpolnjena. 

Stanju je seveda kriva prisiljena drža za računalnikom, čeprav imam stol Spinalis že vrsto let. V službi se večkrat raztegnem, da napetost in bolečina malce popustita.

Kmalu po "izbruhu" težav, sem kupila trše ležišče in anatomsko oblikovan vzglavnik ter se odločila, da bom spremenila način življenja. Mož me večkrat zmasira. Sicer pa redno telovadim (telovadba za hrbtenico) in hodim vsaj 1 uro dnevno. Pomembno je, da si okrepiš mišični steznik, ki podpira okostje ter hoja (letos sem bila že na nekaj vrhovih). Nekaj let sem v lastni režiji hodila k telovadbi za hrbteničarje, ki jo je vodila fizioterapevtka. Super stvar. Poskusi v domačem kraju zagreti vodstvo OŠ za tako popoldansko dejavnost, pri nas je zelo obiskana. 

Ko je hudo, me domači namažejo z Nodolom, ki sicer ne zdravi, le ublaži bolečino in obvezno vsaj pol urni počitek v postelji. Uležem se na desni bok, eno blazino pa dam med kolena. Malo odleže, ni pa to tisto, kar bi želela . . .

Bolečina je vseskozi prisotna (z različno intenziteto), vendar sem se nekako navadila nanjo in lažje živim. Najbrž moj primer ni tako huda okvara hrbtenice, da bi bilo treba operacije. Nikakor pa nočem več "jamrat" k osebnem zdravniku, šla bom le na urgenco, ko bo dovolj hudo.  

Punca upam, da boš našla način, kako lajšati hrbtenične težave, morda boš z gibanjem našla rešitev.  

 LP mamka 

mamka

rolada  

član od: 4.8.2006

sporočila: 287

25. avg 2008 8:04

Tudi jaz imam podobne težave, kot pišete zgoraj. Poleg izrabe imam tudi izrastke na vratnih vretencih. Bolečine so res hude, premagujem jih pa z masažo in mazilom (ketonal in neko mazilo iz Tajske). Hoja pomaga, predvsem pa pravilna drža. Res je važno: trebuh noter, prsa ven. Imam pa problem pri kolesarjenju. Ko sem na kolesu cca uro, me začne boleti v spodnjem delu vratu( kot bi mi kdo zabodel nož). Pekoča ostra bolečina, ki se stopnuje do... Hudo! Krmilo na kolesu sem že zamenjala. Montirali so mi tudi rogove, kakor pravim jaz. Vendar ni in ni boljše. Kolesarjenju pa se res težko odpovem. Ima kdo izkušnje tudi glede tega? Več ljudi - več ve. želim vam lep teden! rolada

linolina  

član od: 15.3.2008

sporočila: 531

25. avg 2008 18:46

Cila, še eno vprašanje. Ravnokar sem nabasala vzglavnik. Nabrala sem svežo praprot, ali bi bilo bolje, če bi bila suha ? Ali pa je vseeno? linolina

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

26. avg 2008 5:49

Najbrž je lahko tudi sveža. Bom pa danes vprašala, ko ravno grem k tej gospe, ki mi je dala  nasvet.

Cila

 

Preverjeno:  lahko je sveža, lahko posušena, lahko jo nabiramo celo sredi zime.

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 26. avg 2008 15:41:05

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti